Kenniscentrum Phrenos website

Deelnemers gezocht! Voor een onderzoek naar Virtual Reality & achterdocht

Heeft u last van angst en achterdochtige gedachten en wilt u dat deze afnemen? Zijn gewone dagelijkse activiteiten (zoals boodschappen doen, een praatje maken, op straat lopen of de bus nemen) moeilijk voor u? Wilt u hiermee oefenen om minder angst en achterdocht te ervaren in deze sociale situaties?

Neem dan deel aan het onderzoek TOPIC-VR!

Het onderzoek TOPIC-VR staat voor Treatment Of Paranoia In Cognitive Behavioral Therapy – Virtual Reality.

Het doel van het onderzoek is om erachter te komen of VR-CGT-behandeling beter en sneller werkt dan standaard CGT. Dit onderzoek wordt gedaan door het UMCG samen met GGZ Delfland, GGZ Noord-Holland-Noord, GGZ Rivierduinen, Parnassia en Pro Persona.

Welke behandelingen worden aangeboden?

CGT voor achterdocht

De standaard psychologische behandeling voor achterdocht is cognitieve gedragstherapie (CGT). Mensen leren hun achterdochtige gedachten bijsturen en moeten daarbij ook oefenen in situaties in hun dagelijks leven waar ze achterdochtig en bang van worden.

VR-CGT voor achterdocht

Virtual Reality (VR) is een driedimensionale omgeving die door een computer is gemaakt en die reageert op wat iemand doet. Mensen kunnen er rondlopen met behulp van een speciale bril. Wij hebben een VR-CGT-behandeling voor achterdocht waarbij mensen kunnen oefenen in een virtuele supermarkt, winkelstraat, bus of café.

Deelnemers worden willekeurig bij een behandeling ingedeeld. De kans is dus 50% dat u CGT krijgt en 50% dat u VR-CGT krijgt.

Hoe veel tijd kost het?

Beide behandelingen bestaan uit 16 sessies van 60-75 minuten die twee keer per week plaatsvinden. De behandeling duurt dus ongeveer acht weken.

Daarnaast krijgt u een afspraak met een onderzoeker voor de behandeling, na de behandeling en 3 maanden na de behandeling. Tijdens deze afspraak wordt gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen en vragen te beantwoorden. Per afspraak kost dit ongeveer 2 tot 3 uur. Ook vragen we u na afloop van de afspraak tien keer per dag een digitaal dagboekje in te vullen op een smartphone, dit kost per keer 2 à 3 minuten.

Voordelen van deelname

Er wordt verwacht dat uw sociale angst en gevoelens van achterdocht na de behandeling verminderd zijn. Sociale situaties in het dagelijkse leven zullen ook gemakkelijker worden. Voor beide behandelingen verwachten we dat u zult profiteren van de therapie. Daarbij kunt u 45 euro verdienen door deel te nemen aan het onderzoek.

Wanneer kunt u meedoen?

U kunt meedoen als u:

  • Tussen 18-65 jaar oud bent
  • Een psychose hebt (gehad)
  • Last heeft van achterdochtige gedachten
  • In de afgelopen 12 maanden geen CGT voor achterdocht heeft gevolgd

 

Contactgegevens:

Maureen Berkhof, Onderzoeker UMCG

06-18433667, m.berkhof@umcg.nl

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top