Skip to: Bevrijdingsmanifestatie tegen dwang in de GGZ

Kenniscentrum Phrenos website

Bevrijdingsmanifestatie tegen dwang in de GGZ

Op zaterdagmiddag 6 mei, 1 dag na Bevrijdingsdag en 10 dagen voor de deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer over de wetsvoorstellen over dwang in de zorg (Wet voor de ggz, Wet zorg en dwang, Wet forensische zorg), verzamelden ongeveer 60 mensen zich op de Mariaplaats te Utrecht voor de bevrijdingsmanifestatie tegen dwang in de GGZ. Geflankeerd door muziek over vrijheid en onvrijheid trokken zij door Utrecht, gewapend met spandoeken met teksten als ‘geen dwang, maar goede zorg’ en ‘ont-moeten’. Onderweg werden flyers uitgedeeld over het VN-verdrag voor de rechten van personen met beperkingen. De optocht ging dwars door de binnenstad van Utrecht en hield een moment halt bij het verzetsmonument op het Domplein, waar Martijn Kole van Enik een korte toespraak hield en waar vervolgens  bloemen gelegd werden voor de slachtoffers in de psychiatrie.
De actie is een protest tegen dwang in de zorg, en in het bijzonder ook tegen de wetsvoorstellen  die dwang faciliteren en die momenteel in de eerste Kamer worden beoordeeld. “Dwang is een akelig overblijfsel uit het verleden van de psychiatrie. Het is een schending van mensenrechten”, stelt de initiatiefneemster van de actie, ervaringsdeskundige Jolijn Santegoeds van de actiegroep Tekeer tegen de isoleer! (Stichting Mind Rights). “De wetsvoorstellen verruimen de mogelijkheden voor dwang. Maar dwang helpt niet. Het maakt het juist erger. Dus verbied dwang, en regel goede zorg.”
Tot slot voegde ook Marleen Barth, lid van de Eerste kamer, zich bij de manifestatie om de actieboodschp in ontvangst te nemen.
De manifestatie werd georganiseerd door Tekeer tegen de isoleer! Mind Rights (www.mindrights.nl) Mad Pride Nederland (www.madpride.nl) en Enik Recovery College
Bekijk ook de film die gemakt werd op Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=OWznUdWJj84
 

Back To Top