Skip to: Autisme en/of een persoonlijkheidsstoornis?

Kenniscentrum Phrenos website

Autisme en/of een persoonlijkheidsstoornis?

Onlangs verscheen het artikel ‘Autisme en/of een persoonlijkheidsstoornis?’ van Richard Vuijk, klinisch psycholoog. In het artikel bespreekt hij de overeenkomsten en verschillen tussen autisme en persoonlijkheidsstoornissen en de mogelijkheid van comorbiditeit.

Zowel bij autisme als bij een persoonlijkheidsstoornis is er sprake van aanhoudende moeilijkheden in het interpersoonlijk functioneren; problemen in het tonen van empathie en intimiteit. Voor de behandeling en een goed therapeutisch contact moeten ggz-hulpverleners daarvan op de hoogte zijn. De ggz-hulpverlener die werkt met mensen met autisme, moet voldoende kennis hebben van hun onvermogen op het vlak van het interpersoonlijk functioneren, het verstoord interpersoonlijk functioneren dat past bij de persoonlijkheidsstoornis en van de mogelijkheid van comorbiditeit.

In psychodiagnostiek kan men met deze kennis beargumenteerd een differentiële diagnose dan wel comorbiditeit vaststellen. Voor de uiteindelijke behandeling is deze kennis essentieel om het therapeutisch contact goed vorm te kunnen geven

Lees hier (gratis) het hele artikel. Neem voor meer informatie contact op met Richard Vuijk via r.vuijk@anteszorg.nl. Richard is werkzaam bij Sarr Autisme Rotterdam.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Back To Top