Verpletterend, puur, en indrukwekkend mooi. Dat waren de commentaren van de bezoekers na afloop van de première van het Utrechts Requiem. Dat beleeft zijn derde editie en is nog te zien en te beleven op tientallen locaties in de provincie.
Het klassieke requiem is een dodenmis voor het zielenheil van de overledene. Het Utrechts Requiem richt zich op de levenden en vertelt de geschiedenissen van zes hoofdpersonen die pogen voor zichzelf een stukje paradijs op aarde te maken. Ondanks hun soms zware last spat hun veerkracht van het concert.
Componisten
Vijf gerenommeerde componisten kregen de opdracht om het verhaal, opgeschreven door librettist Herman van Tongerloo, te vertalen in eigentijdse klassieke muziek. In de uitvoering van de muziekstukken is ook steeds een rol weggelegd voor de hoofdpersoon. Moedig betreden zij het podium om daar mee te zingen, een verhaal voor te lezen of om het publiek toe te spreken.
De zang wordt verzorgd door gelauwerde vocalisten, die hun sporen in de klassieke muziek hebben verdiend op nationaal en internationaal niveau. De musici zijn verbonden aan Postland, een nieuw Utrechts muziekcollectief bestaande uit 5 geestverwante musici. Het legt zich toe op het programmeren en uitvoeren van actuele, vooral hedendaagse klassieke muziek. Gevestigd in de stad Utrecht geeft deze nieuwe groep musici vorm aan spannende muzikale avonturen.
Hoewel het requiem wordt uitgevoerd door professionals, is het Utrechts Requiem gratis bij te wonen. Dat is mogelijk door subsidie van een groot aantal fondsen en gemeenten.
Meet my story workshops
Wie zich heeft laten inspireren door het concert en zelf óok aan het werk wil gaan met een eigen verhaal kan zich opgeven. Gedurende een aantal weken kan het verhaal onder begeleiding van kunstenaars uit verschillende disciplines vorm krijgen. Een gedicht of verhaal, een schilderij, een foto, een lied of een scene, alles is mogelijk. De uitkomst van deze workshops wordt gepresenteerd op een lokaal podium.