Kenniscentrum Phrenos website

Herstelondersteuning in de praktijk

Zoals onderzoek laat zien is het vormgeven van herstelondersteuning in de praktijk niet eenvoudig. Zeker niet in een tijd van wachtlijsten en personeelskrapte. Ook om die reden is de afstemming met cliënten en het netwerk noodzakelijk.

Onderstaande ijkpunten zijn opgesteld in het langlopende project Werkplaats Herstelondersteuning dat Kenniscentrum Phrenos  ondersteunde (2012-2018). Deze uitgangspunten geven houvast bij de ontwikkeling van herstelondersteuning in de praktijk.

  • Eigen regie in de zorg – Om persoonlijk herstel vorm te kunnen geven moet iemand uiteindelijk zelf aangeven welke steun en zorg daarbij passen. Dat vraagt kennis van de mogelijkheden en ruimte om uit te proberen.
  • Gebruikmaken van ervaringskennis – Herstel, eigen regie en afstemming van zorg gaan niet zonder de ervaringskennis van de cliënt. Deze ervaringskennis is altijd zoekend en in ontwikkeling. De ervaringsdeskundige kan dit proces ondersteunen. Herstelondersteunende zorg sluit met haar professionele kennis aan bij de ervaringskennis van haar cliënten en voorkomt daarmee het onnodig overnemen van verantwoordelijkheid.
  • Toegang tot goede zorg – Herstelondersteunende zorg is netwerkgericht en heeft een flexibel aanbod waar bewezen effectieve interventies deel van uit maken. Deze flexibele aansluiting vraagt van hulpverleners de competenties en ruimte om met cliënten en naasten af te stemmen binnen de mogelijkheden van tijd en middelen.
  • Verbinding met de maatschappij – Herstellen doen mensen niet uitsluitend in de psychiatrie maar ook in de samenleving, in hun eigen omgeving. Het weer vinden van de maatschappelijke verbinding of het voorkomen van verlies ervan vraagt om zorg die hier oog voor heeft en waar nodig om afstemming met andere zorg en begeleiding.

Ervaringskennis, professionele en wetenschappelijke kennis

Herstelondersteuning wordt gekenmerkt door een goed samenspel van ervaringskennis, professionele en wetenschappelijke kennis.

Ervaringskennis, professionele en wetenschappelijke kennis zijn verschillend van aard. Ervaringskennis omvat het hele persoonlijke ervaringsdomein waarin iemand zoekt naar betekenis en zin. Professionele en wetenschappelijke kennis zijn meer gefilterd en geordend. Dat maakt de onderlinge afstemming niet vanzelfsprekend. Ruimte maken voor ervaringskennis vraagt wat van alle betrokkenen. Zie daarvoor ook de Zorgstandaard Ervaringsdeskundigheid waar Kenniscentrum Phrenos aan meewerkte.

Scholing

Algemene scholing in herstelondersteuning en scholing in specifieke interventies die ruimte maken voor ervaringskennis bieden houvast voor zowel ervaringsdeskundigen als andere professionals. Lees meer over deze methodieken op de pagina Ruimte maken voor  ervaringskennis en het overzicht van WRAP, Herstellen doe je zo, HOP, en POD-trainingen van Phrenos.

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top