Kenniscentrum Phrenos website

Webinarreeks Domeinoverstijgend samenwerken

Het Integraal Zorgakkoord betekent een flinke impuls voor domeinoverstijgend samenwerken. Overal in Nederland ontstaan mooie samenwerkingen en voorbeelden. In deze webinarreeks zetten we deze mooie voorbeelden in de schijnwerper met als doel om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.

Webinar donderdag 27 maart 12.00-13.00 uur

Mooi voorbeeld: Bemoeizorg in Alkmaar en de gemeente Dijk en Waard

Ondanks alle goede initiatieven en inzet neemt het aantal meldingen over mensen met onbegrepen gedrag niet of nauwelijks af. Ook het sociaal domein signaleert een toename van complexe casuïstiek. In de regio Noord-Holland Noord werken gemeenten en ketenpartners uit het zorg- en veiligheidsdomein intensief samen om de aanpak van mensen met onbegrepen gedrag te verbeteren. Hoe doen zij dit?

Pilot ‘Bemoeizorg’

De pilot bemoeizorg, die gedurende twee jaar (periode 2025-2026) in Alkmaar en de gemeente Dijk en Waard loopt, zet vanuit het concept van bemoeizorg met een multidisciplinair team in op het voorkomen en verminderen van onbegrepen gedrag. Medewerkers uit verschillende organisaties zijn hierbij betrokken: GGZ Noord-Holland-Noord, GGD Vangnet en Advies, Esdégé-Reigersdaal (VG), ’s Heeren Loo (VG), Brijder Verslavingszorg en dnoDoen (Maatschappelijke opvang). Dit team zet de noodzakelijke expertise voor een langere periode in met als doel om contact te maken met mensen die de zorg mijden en waarbij sprake is van ernstige psychische problemen en onbegrepen gedrag.

In dit webinar vertellen de initiatiefnemers Arjen Witteveen (programmamanager Zorg- en Veiligheidshuis) en Michael Willemsen (teamleider OGGZ) over de pilot die dit jaar van start is gegaan in Noord-Holland. Arjen Witteveen vertelt over de aanloop en de noodzaak tot dit project en hoe de samenwerking tot stand is gekomen. Michael Willemsen gaat in op de praktijk en de samenwerking in het pilotteam en met de netwerkpartners. Hoe lukt het om met elkaar verantwoordelijkheid te nemen voor een complexe doelgroep waarbij samenwerking noodzaak is? Deze vraag staat centraal in dit webinar.

Astrid Bosman, werkzaam als stafmedewerker bij de GGD IJsselland en al jaren nauw betrokken bij Team VIA in Zwolle (Vangnet Informatie en Advies) vertelt over de werkwijze van Team VIA, een bemoeizorgteam van het eerste uur. Verder houden we een kort interview met Jeroen de Haan, ervaringsdeskundige bij Movisie en Ixta Noa. Wat kan helpen om contact te maken met mensen die het contact juist willen afhouden?

Er is volop ruimte voor vragen en interactie.

U kunt zich aanmelden voor dit webinar via het aanmeldformulier!

Andere webinars: 

  • Donderdag 26 juni 2025
  • Donderdag 25 september 2025
  • Donderdag 27 november 2025

Op alle data is het webinar van 12:00 tot 13:00 uur te volgen via MS Teams.

Organisatie: Kenniscentrum Phrenos m.m.v. KPMG en i.s.m. Movisie.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier!

Regiobeeld Psychische Problematiek

De webinars worden georganiseerd vanuit het Regiobeeld Psychische Problematiek (RPP) ontwikkeld door Phrenos, KPMG en RIVM in opdracht van het ministerie van VWS en de VNG. Het RPP beoogt regionale samenwerkingsverbanden, de organisaties daarbinnen en landelijke beleidsmakers relevante informatie te geven over ontwikkelingen in zorgaanbod en zorggebruik, maar ook in de sociale en regionale context die (zorggebruik bij) psychische problematiek beïnvloeden, zoals bestaanszekerheid, leefstijl en eenzaamheid. Daarnaast is er een Kennispagina Psychische Problematiek ontwikkeld die regio’s met een concreet stappenplan ondersteunt bij de totstandkoming van integraal en onderbouwd beleid. De webinarreeks is bedoeld om kennis te delen aan de hand van inspirerende voorbeelden.

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top