Kenniscentrum Phrenos website

NIPA-lunchwebinarreeks 2025

Autisme en zelfinzicht

In 2025 organiseert het NIPA (Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme) vier online lunchwebinars over autisme en zelfinzicht:

1. maandag 14 april 2025: NIPA-module ‘Zelfinzicht bij autisme’
2. maandag 23 juni 2025: Participatie en herstel
3. maandag 29 september 2025: GIT-PD behandeling bij autisme
4. maandag 1 december 2025: CGT bij autisme (algemeen) en CGT bij OCD

WEBINAR 1: NIPA-module ‘Zelfinzicht bij autisme’

Maandag 14 april, 12.15 – 13.15 uur
Sprekers: Marijn Hindriks en Charlotte Schouten

Dit lunchwebinar staat in het teken van de nieuwe NIPA-module ‘Zelfinzicht bij autisme’. De behoefte aan een vernieuwende benadering van psycho-educatie is groot, zowel bij cliënten als zorgverleners. Veel bestaande materialen en methoden benadrukken onbedoeld beperkingen en klachten, wat kan bijdragen aan (zelf)stigma en afhankelijkheid.

Tijdens dit webinar onderzoeken we de noodzaak van een andere aanpak. Er zijn verschillende verklaringsmodellen en theorieën over autisme, maar weten we eigenlijk wat autisme écht is? We bespreken het belang van een genuanceerde blik en de kracht van zelfinzicht. Wat vraagt deze benadering van een trainer? En hoe speelt ervaringskennis een centrale rol in deze module? Daarnaast wordt er kort stilgestaan bij verschillende thema’s die aanbod komen tijdens de bijeenkomsten.

  • Marijn Hindriks is GZ-psycholoog bij Altrecht en coördinator van het NIPA. Marijn was projectleider in de laatste fase van de ontwikkeling van de module ‘Zelfinzicht bij autisme’.
  • Charlotte Schouten is werkzaam als ervaringsdeskundige bij het Leo Kannerhuis en heeft veel ervaring met faciliteren van de NIPA-module ‘Zelfinzicht bij autisme’.

WEBINAR 2: Participatie en herstel

Maandag 23 juni, 12.15 – 13.15 uur. 

(Meer informatie volgt)

WEBINAR 3: GIT-PD behandeling bij autisme

Maandag 29 september, 12.15 – 13.15 uur

Arleen van Rijbroek is systeemtherapeut bij Altrecht en gespecialiseerd in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Ze is werkzaam als behandelmedewerker binnen het Guideline Informed Treatment – Personality Disorders (GIT-PD)-programma, waar zij zowel individuele therapie als groepsbehandelingen (VERS, GIT-PD groep) biedt aan cliënten met een persoonlijkheidsstoornis en/of een dubbeldiagnose.
Daarnaast is Arleen van Rijbroek de bedenker en ontwikkelaar van een aangepaste GIT-PD-groep specifiek voor mensen met autismespectrumstoornis (ASS) en kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis. Met dit vernieuwende behandelaanbod draagt zij bij aan een meer passende en effectieve ondersteuning voor deze doelgroep.

WEBINAR 4: CGT bij autisme (algemeen) en CGT bij OCD

Maandag 1 december, 12.15 – 13.15 uur

(Meer informatie volgt)

Voor wie?

De lunchwebinars zijn bedoeld voor (ervaringsdeskundige) zorgprofessionals die werken met mensen met autisme, zoals begeleiders, (klinisch) psychologen, peer-support werkers en psychiaters. Maar ook geïnteresseerde hulpverleners die weinig of (nog) niet met mensen met autisme werken, zijn van harte welkom om deel te nemen.

De reeks is gratis toegankelijk voor medewerkers van de NIPA-leden. Geen NIPA-lid en wel interesse? Dan kun je tegen een kleine bijdrage deelnemen.

  • NIPA-leden: gratis (Altrecht, GGZ NHN, GGZ Rivierduinen, Lister en de Parnassia Groep)
  • Geen NIPA-lid: € 25,- per lunchwebinar. Schrijf je in voor de hele reeks en ontvang het vierde webinar gratis!

Aanmelden

Je kunt je via het aanmeldformulier inschrijven voor de webinars.

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top