Kenniscentrum Phrenos website

NIPA-lunchwebinarreeks 2025

Autisme en zelfinzicht

In 2025 organiseert het NIPA (Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme) vier online lunchwebinars over autisme en zelfinzicht. De eerste webinar is geweest op 14 april 2025. De tweede webinar is maandag 23 juni 2025.:

1. maandag 14 april 2025: Nipa-module ‘Zelfinzicht bij autisme’ (reeds geweest)
2. maandag 23 juni 2025: CGT bij autisme (algemeen) en CGT bij OCD 
3. maandag 29 september 2025: Participatie en herstel 
4. maandag 1 december 2025: GIT-PD behandeling bij autisme

Factsheet Lunchwebinarreeks 2024

Deze factsheet biedt een overzicht van de belangrijkste inzichten, adviezen en handvatten uit de webinarreeks van 2024. Tijdens deze webinars stond de relatie tussen autisme en trauma centraal.

WEBINAR 2: CGT bij autisme (algemeen) en CGT bij OCD

Maandag 23 juni, 12.15 – 13.15 uur. 

De tweede webinar gaat over cognitieve gedragstherapie (CGT) bij autisme en OCD. Cognitieve gedragstherapie bij mensen met autisme kan bijkomende klachten waaronder somberheid, angsten en spanningsklachten verlichten, maar ook zelfinzicht en acceptatie bevorderen. In dit webinar over cognitieve gedragstherapie bij mensen met autisme zal Mirjam de Lau uitleg geven over het gebruik van verschillende behandelprogramma’s en protocollen. Zij legt uit welke aanpassingen, rekening houdend met het autisme, in de therapie kunnen helpen en ze vertelt over haar ervaringen met verschillende technieken. Ten slotte vertelt Michel Swart in een interview over zijn ervaringen met cognitieve gedragstherapie en hoe het hem heeft geholpen.

De sprekers van de webinar zijn Mirjam de Lau en Michel Swart:

Mirjam de Lau is GZ-psycholoog bij het Leo Kannerhuis (specialistische zorg voor mensen met autisme) en werkt al 20 jaar met mensen met autisme. Aanvankelijk werkte zij met kinderen met autisme en hun ouders en sinds ongeveer 15 jaar met volwassenen met autisme. Zij doet veel cognitieve gedragstherapie (CGT) gericht op bijkomende psychische klachten en met speciale aandacht voor CGT bij mensen met autisme en een obsessief compulsieve stoornis. Daarnaast ziet zij CGT ook als methode om het inzicht te bevorderen in de samenhang van autisme met mentaal welzijn. Momenteel werkt zij aan een herziene versie van het boek Cognitieve Gedragstherapie bij Autisme (auteur: C. Schuurman).

Michel Swart werkt als ervaringsdeskundige bij het Leo Kannerhuis Poli Amsterdam na hier zelf in behandeling te zijn geweest. Hij geeft inmiddels twee jaar de module ‘Zelfinzicht bij autisme’ aan groepen en hij sluit aan bij individuele behandelingen. Naast zijn werk voor het Leo Kannerhuis werkt hij op de PAAZ, de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, van het Tergooi ziekenhuis. Ook is hij gespreksleider bij een lotgenotengroep voor mensen met autisme. Voordat zijn diagnose autisme werd gesteld, in 2019, heeft hij behandeling gehad en deze bestond voornamelijk uit cognitieve gedragstherapie, wat hij als zeer steunend heeft ervaren.

WEBINAR 3: Participatie en herstel

Maandag 29 september, 12.15 – 13.15 uur

(Meer informatie volgt)

WEBINAR 4: GIT-PD behandeling bij autisme

Maandag 1 december, 12.15 – 13.15 uur

Bij de webinar zijn er twee sprekers:

Pauline Jansen is GZ-psycholoog en psychotherapeut bij Altrecht. Ze is enthousiast over en gespecialiseerd in het werken met de (therapeutische) relatie. Daarnaast is ze geregistreerd schematherapeut, trainingsacteur en psychodramatherapeut. In samenwerking met Arleen van Rijbroek heeft ze haar expertise uitgebreid op het gebied van autismespectrumproblematiek in combinatie met trauma en persoonlijkheidsproblematiek. Naast het geven van groeps- en individuele therapieën, verzorgt Pauline ook onderwijs over schematherapie en de GIT-PD visie. Dit doet ze binnen Altrecht, de RINO Groep Utrecht en het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen.

Arleen van Rijbroek is systeemtherapeut bij Altrecht en gespecialiseerd in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Ze is werkzaam als systeemtherapeut binnen het Guideline Informed Treatment – Personality Disorders (GIT-PD)-programma, waar zij zowel individuele therapie als groepsbehandelingen (VERS, GIT-PD groep) biedt aan cliënten met een persoonlijkheidsstoornis en/of een dubbeldiagnose.
Daarnaast is Arleen van Rijbroek samen met Pauline Jansen de bedenker en ontwikkelaar van een aangepaste GIT-PD-groep specifiek voor mensen met autismespectrumstoornis (ASS) en kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis. Met dit vernieuwende behandelaanbod draagt zij bij aan een meer passende en effectieve ondersteuning voor deze doelgroep.

Voor wie?

De lunchwebinars zijn bedoeld voor (ervaringsdeskundige) zorgprofessionals die werken met mensen met autisme, zoals begeleiders, (klinisch) psychologen, peer-support werkers en psychiaters. Maar ook geïnteresseerde hulpverleners die weinig of (nog) niet met mensen met autisme werken, zijn van harte welkom om deel te nemen.

De reeks is gratis toegankelijk voor medewerkers van de NIPA-leden. Geen NIPA-lid en wel interesse? Dan kun je tegen een kleine bijdrage deelnemen.

  • NIPA-leden: gratis (Altrecht, GGZ NHN, GGZ Rivierduinen, Lister en de Parnassia Groep)
  • Geen NIPA-lid: € 25,- per lunchwebinar. Schrijf je in voor de hele reeks en ontvang het vierde webinar gratis!

Aanmelden

Je kunt je via het aanmeldformulier inschrijven voor de webinars.

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top