8. Een psychische aandoening: vertel ik het wel of niet? – Anita Huber (psycholoog, ervaringsdeskundige en internationaal spreker over het openheidsdillemma)
Twijfel je of je open moet zijn over je psychische aandoening? In deze interactieve sessie leer je in drie stappen hoe je een bewuste keuze maakt: vertel je het, aan wie en hoe?
Anita Hubner is psycholoog en ervaringsdeskundige. Door haar eigen ervaring met stigma rondom haar bipolaire stoornis weet ze als geen ander hoe moeilijk de vraag ‘Wel of niet vertellen?’ kan zijn. Ze heeft zelf afwijzing ervaren bij werkgevers en in haar privéleven, maar ontdekte ook hoe ze – door openheid op de juiste manier in te zetten – wél die baan kon krijgen of een fijne relatie kon opbouwen.
Deze inzichten bundelde ze in haar zelfhulpboek ‘Vertel ik het wel of niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’ (uitgeverij Boom). Daarnaast geeft ze lezingen en workshops aan hulpverleners over hoe zij hun cliënten bij dit dilemma kunnen ondersteunen.
Wat kun je verwachten?
Tijdens deze bijeenkomst deelt Anita haar ervaringen en praktische inzichten. Je gaat actief aan de slag met het driestappenplan uit haar boek en leert hoe je cliënten kunt begeleiden in het omgaan met de angst en schaamte rondom openheid over psychische aandoeningen.
Wat levert het je op?
Na deze sessie:
✅ Heb je meer inzicht in de schaamte en onzekerheid waar cliënten mee worstelen.
✅ Begrijp je waarom veel cliënten denken dat hun aandoening ‘zichtbaar’ is, en hoe diep deze angst geworteld zit.
✅ Kun je cliënten beter ondersteunen bij het maken van hun keuze: wel of niet vertellen?
9. Niet-aangeboren hersenletsel (NAH): een nieuwe doelgroep voor IPS? – Diane Bulsink (medior onderzoeker Hogeschool Windesheim) en dr. Judith van Velzen (senior onderzoeker, Heliomare en Amsterdam UMC)
In Nederland is voor het eerst onderzoek gedaan naar de toepassing van IPS bij mensen met NAH. In de workshop delen we de uitkomsten van dit onderzoek en praten we met elkaar door over eventuele bredere toepassing van IPS bij mensen met NAH.
10. Solliciteren met Virtual Reality – Ellen Rooseboom-Schinkel (IPS-trajectbegeleider Lister), IPS-kandidaat, Sofie Leffelaar (projectleider Lister Digitaal) en Edward Bosma (Simulation Crew)
In deze workshop laten we zien hoe Virtual Reality (VR) kan worden ingezet en verder ontwikkeld binnen IPS-programma’s om werkzoekenden in hun traject te ondersteunen. Een IPS-kandidaat deelt zijn/haar ervaringen met het gebruik van VR ter voorbereiding op sollicitatiegesprekken. Tijdens de sessie krijgt een deelnemer uit het publiek de kans om een sollicitatiegesprek te voeren met behulp van de VR-module. De rest van de deelnemers kan dit live volgen via een scherm, zodat iedereen kan ervaren hoe deze innovatieve tool in de praktijk werkt.
11. “Domeinoverstijgende samenwerking” – hoe we als GGZ en W&I effectief samenwerken bij arbeids(re-)integratie. Een casus uit Noordoost Brabant – Yvonne Noteboom (Amsterdam UMC)
Bij de uitvoering van arbeids(re-)integratie voor mensen met een psychische kwetsbaarheid worden mensen vaak ondersteunt vanuit twee domeinen. De organisatie van deze ondersteuning is hierdoor echter gefragmenteerd. In Noordoost Brabant worden naast IPS andere arbeids(re-)integratietrajecten aangeboden voor mensen met een psychische kwetsbaarheid waarbij het sociale domein en de GGZ samenwerken.
Tijdens deze sessie wordt besproken:
- Wat werkt voor wie, en waarom?
- Hoe vullen de verschillende interventies elkaar aan en wat zijn de unieke kenmerken?
- Hoe kunnen we domeinoverstijgend samenwerken en de ondersteuning beter integreren?
Deelnemers van de sessie gaan hier zelf mee aan de slag en krijgen tips om de samenwerking in de eigen werkomgeving te verbeteren.
12. Verbreden van je vakmanschap: Een gecombineerde inzet van IPS en IRB – Carina Vegter (GGZ-agoog en IPS-trajectbegeleider, Optimaal Leven GGZ Hoogeveen) en Alice Goulding (GGZ-agoog en IPS reviewer, Zelfstandig Jobcoach IPS/IRB)
De inzet van IRB kan van meerwaarde zijn op bepaalde momenten van IPS-trajecten. In de praktijk worden IRB en IPS dan ook regelmatig gecombineerd ingezet door IPS-trajectbegeleiders. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en met gebruik van de IRB-instrumentenkoffer gaan de deelnemers tijdens de sessie samen ervaren hoe dat kan en wat dat oplevert. Het IPS-organisatiemodel is daarbij het uitgangspunt.
13. Bemiddelings- en Jobcoachcafé: Peersupport voor cliënten in een IPS-traject – WIJ 3.0/Altrecht
Beschrijving volgt
14. Inclusief Werkgeven met de 34 Oplossingen van UWV – Marlies Ottink (adviseur Werkgeversdiensten Inclusie, UWV)
Hoe kunnen we werkgevers helpen om werk toegankelijker te maken voor IPS-kandidaten? In deze interactieve sessie maak je als IPS-trajectbegeleider kennis met de 34 oplossingen van UWV, waarmee werkgevers personeelstekorten kunnen aanpakken én werk kunnen aanpassen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Een van deze oplossingen is Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie (BIA), een methode die helpt om taken en functies zo in te richten dat mensen met vanuit een IPS-traject beter kunnen instromen en duurzaam kunnen blijven werken. Je krijgt inzicht in hoe je werkgevers kunt adviseren en begeleiden bij het anders organiseren van werk, en welke voorzieningen en regelingen daarbij kunnen helpen.
Wil je concrete tools en strategieën leren kennen waarmee je jouw IPS-kandidaten maar vooral ook de werkgevers beter kunt ondersteunen? Schrijf je in en ontdek hoe jij een verschil kunt maken in de praktijk!
Terug naar Programma IPS-congres (22 mei 2025)