Kenniscentrum Phrenos website

IPS congres – Parallelsessie I

1. Drempels overwinnen naar en in een IPS-traject  Thomas Pruijsen (projectmedewerker MIND)
Individuele plaatsing en steun blijkt allang een evidence-based methode te zijn om met een psychische aandoening aan betaald werk te helpen. Maar hoe is dit vanuit het clientperspectief? Wat als je klantmanager bij de gemeente of het UWV een tegengesteld advies heeft? Wat als je zelf wel wilt, maar een naaste van je het niet ziet zitten? Leer alles over de drempels van een client en hoe deze overwonnen kan worden. Thomas Pruijsen (MIND) gaat samen met mensen die IPS-traject hebben doorlopen of daar nog midden inzitten in gesprek over drempels voor de client voor en in een IPS-traject. Natuurlijk ook alle ruimte om zelf drempels in te brengen, en vanuit het clientperspectief deze te overwinnen!

2. Sterk in Werkkaarten, totstandkoming en toepassingThijs Dijkman (Teamleider IPS-jobcoaches) en Claire Barneveld (IPS-jobcoach) Cordaan
Onderzoek ‘Samen werken werkt’ (2024). Wat helpt bij het verkrijgen en behouden van betaald werk voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen. Een van de producten die dit onderzoek heeft opgeleverd is een set ‘Sterk in Werkkaarten’.
De set Sterk in Werk kaarten helpt jongvolwassenen met een LVB en psychische problemen, in het bepalen wat voor hén van belang is om een betaalde baan te vinden en te behouden. Deze kan echter ook door het netwerk of de werkgever worden gebruikt om te bepalen wat zij belangrijk vinden in het belang van de jongvolwassene. En daar gaat het uiteindelijk om. Samen zorgen dat meer mensen echt meedoen in de samenleving.
Deelnemers gaan onder begeleiding de Sterk in Werkkaarten in groepsverband bij elkaar toepassen en krijgen een set kaarten mee naar huis om toe te kunnen passen in de praktijk.

3. Creatief coachingMarielle Vrielink (IPS-trajectbegeleider Jeugd, GGZ NHN) – DEZE SESSIE ZIT VOL
Kennismaking met de methode ‘Creatieve loopbaanplanning’ van Alien Verhoef waarin intuïtie en creativiteit worden aangeboord om in je zoektocht werk of opleiding te vinden dat echt bij je past. Door deze methode toe te passen in een IPS-traject kan je kandidaat via visualisaties, meditatie verrassende creatieve oefeningen ontdekken waar je enthousiast van wordt en om anders om te gaan met belemmerende gedachten en obstakels die je van huis hebt meegekregen of daarna zijn ontstaan. Deelnemers aan deze workshop leren meer over de toepassing van deze workshop tijdens een interactieve oefening.

4. Brede samenwerking GGZ, gemeente en UWVNynke van Angeren (trajectbegeleider, Gemeente Amersfoort) en William Levering (IPS-trajectbegeleider, Kwintes) – DEZE SESSIE ZIT VOL
In deze sessie oefenen we een multidisciplinair overleg rondom een casus. Door verschillende perspectieven vanuit diverse samenwerkingspartners te belichten, krijgt de casuseigenaar nieuwe inzichten en mogelijkheden voor aanpak. Na afloop van deze sessie kunnen de deelnemers, onder andere, praktische tips toepassen om een multidisciplinair overleg effectief te faciliteren.

5. PLACES: Is IPS toepasbaar voor werkzoekenden met/na kanker? Eerste inzichten uit de praktijk Fenna van Ommen (onderzoeker, Amsterdam UMC) en Barbara Glazemaker (PLACES trajectbegeleider)
Voor veel mensen is werk niet alleen een bron van inkomsten, maar biedt het ook structuur, sociale contacten en een gevoel van zingeving. Dat geldt misschien nog wel meer voor mensen na een diagnose van kanker. Vaak willen deze mensen graag terugkeren naar werk, maar dat lukt lang niet altijd. Ongeveer 34% verliest zijn of haar baan als gevolg van de diagnose kanker. Bij Amsterdam UMC zijn we daarom een onderzoek gestart om Individuele Plaatsing en Steun (IPS) op maat te maken voor werkzoekenden na kanker (het PLACES-project). Deze ondersteuning bevat belangrijke principes van IPS, zoals “first place, then train” en langdurige en op maat gemaakte begeleiding van dezelfde IPS-coach tijdens het zoeken, starten en behouden van betaald werk. Tijdens de sessie bespreken we o.a. verschillen tussen de EPA doelgroep en werkzoekenden na kanker, vanuit het perspectief van betrokken IPS-coaches. Ook worden eerste inzichten over de toepasbaarheid van IPS bij deze nieuwe doelgroep gedeeld.

6. WRAP en IPSDienke Boertien (stafmedewerker herstelondersteuning en ervaringsdeskundigheid en ALF trainer, Kenniscentrum Phrenos) en Dick Pomp (ALF trainer)
WRAP is een instrument om doormiddel van peer-support het welbevinden te onderzoeken en ondersteunen. Het thema werk heeft vaak een grote invloed op het welbevinden. Werk hebben geeft vaak bevrediging maar brengt ook altijd spanningen met zich mee. Niet voor niets is het aantal burnoutklachten zo hoog. Ook geen werk hebben, bijvoorbeeld omdat er sprake is van afstand tot de reguliere arbeidsmarktmarkt, discriminatie en stigmatisering van psychische problemen samen met de grote maatschappelijke status die met werk is verbonden, beïnvloedt het persoonlijke welbevinden. Onderzoek laat zien dat het open verkennen van welbevinden d.m.v. WRAP leidt tot meer zelfinzicht in wat helpt en wat hindert. Mensen kunnen vaak beter opkomen voor wat zij belangrijk vinden, kunnen daarvoor de juist steun organiseren, herkennen eerder wanneer het minder goed met hen gaat en wat helpt om dan te doen. Deelname aan een WRAP-training kan naast het vinden en behouden van werk dmv IPS helpen om zicht te krijgen en houden op de manier waarop werk bij kan dragen aan een goed leven. In deze workshop maken deelnemers kennis met de achtergrond en inhoud van WRAP, ervaren zij de werkwijze van peer-support en hebben zij inzicht in hoe WRAP voor mensen in een IPS-traject bij kan dragen aan persoonlijk herstel en de rol van werk daarbij.

7. Van koude acquisitie naar warm contact: het werkgeversperspectief – Victorine Vermeulen en Gerco Ziermans (IPS-trajectbegeleiders en jobcoach, GGz Centraal)
Je kent het vast: je stapt een bedrijf binnen, vol goede moed, op zoek naar nieuwe kansen voor je kandidaat of cliënt. Maar de werkgever? Die zit met zijn hoofd bij de jaarcijfers of een volle agenda. Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap binnenkomt en dat de werkgever openstaat voor een gesprek? En hoe ervaren werkgevers zo’n eerste contact en samenwerking eigenlijk?
In deze interactieve sessie onderzoeken we samen wat werkt en wat niet. Jim Kondratiuk, algemeen manager bij de MediaMarkt, en een tweede inclusieve werkgever geven hun inzichten en beantwoorden al je vragen.
Stel je vragen, verzamel praktische tips en ontdek hoe je acquisitie met meer zelfvertrouwen aanpakt!

Terug naar Programma IPS-congres (22 mei 2025)

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top