Skip to: Wij vormen onze taal, de taal vormt ons

Kenniscentrum Phrenos website

Wij vormen onze taal, de taal vormt ons

Sprekers:             Maria Groen-Blokhuis, Bram de Ridder en Branko van Hulst
Tijd:                      15.20 – 15.50 uur

Abstract

De sprekers vertrekken vanuit het uitgangspunt dat hoe we praten over psychische kwetsbaarheid, mede bepaalt hoe we omgaan met psychische kwetsbaarheid. In hun presentatie ontleden ze een korte casus uit de dagelijkse praktijk in drie onderdelen:

Probleem: we verwarren de beschrijving van een toestand met de verklaring ervan (reïficatie)

  1. Gevolg: we verliezen de context uit het oog waarin eigenschappen verworden tot (deel van) een probleem (decontextualisatie)
  2. Oplossing: meer zoektaal, minder weettaal.

Er is veel ruimte voor interactie met het publiek.

Sprekers

Bram de Ridder (1985) is werkzaam als psychiater bij de poli persoonlijkheidsstoornissen van GGZ InGeest, daarnaast is hij socioloog en schrijver.

Maria Groen-Blokhuis (1984) werkt als psychiater bij Mentaal Beter in Utrecht. Eerder promoveerde ze op onderzoek naar de genetische achtergrond van aandachtsproblemen.

Branko van Hulst (1985) werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij LUMC-Curium en is als onderzoeker verbonden aan het UMC Utrecht en LUMC-Curium. In 2016 promoveerde hij op een onderzoek naar verschillen in de neurobiologie van kinderen met ADHD. Zijn huidige onderzoek richt zich op de impact van psychiatrische classificaties op de ontwikkeling van kinderen.

Back To Top