Kenniscentrum Phrenos website

Module Zelfinzicht bij autisme

Het Netwerk Innovatie en Productontwikkeling Autisme (NIPA) is bezig met de afronding van een innovatieve module Zelfinzicht bij autisme, voor volwassenen met autisme. Deze module legt de focus op het bevorderen van zelfinzicht en zelfmanagement en vormt daarmee een belangrijke vooruitgang binnen de autismezorg.

Vernieuwende module Zelfinzicht bij autisme

De nieuwe module onderscheidt zich op verschillende manieren van oudere psycho-educatiemodules. Ervaringskennis is een belangrijke bron geweest bij het schrijven van de module, naast wetenschappelijke- en praktijkkennis. Grote veranderingen ten opzichte van eerdere autisme psycho-educatie hebben daarnaast te maken met de toevoeging van meer recente verklaringsmodellen, naast de vaak besproken Theory of Mind, centrale coherentie en executieve functies. Ook is er aandacht voor de lichamelijke kant en de rol van het autonome zenuwstelsel. Daarnaast is er aandacht voor de invloed van detaildenken, de prikkelverwerking, coping, acceptatie en het sociale netwerk. Dit alles met als doel cliënten te ondersteunen bij zelfmanagement. Met zelfmanagement worden de handelingen en beslissingen bedoeld die iemand zelf maakt om situaties in zijn of haar leven te reguleren.

Materialen voor cursus

De module is ontworpen om in een groep te geven in acht of negen bijeenkomsten. Deelnemers krijgen een werkboek waarin zij alle informatie lezen en opdrachten maken. Daarnaast komt er een trainershandleiding beschikbaar met informatie over de module en voorbeelddraaiboeken per bijeenkomst. Ook is er een ondersteunende PowerPoint presentatie beschikbaar.

Laatste fase

In de zomermaanden van 2024 is de pilotversie getest bij de NIPA-lidinstellingen. Projectleider Marijn Hindriks, gz-psycholoog bij het Leo Kannerhuis, heeft de ontvangen feedback verwerkt en de definitieve versie afgerond. Naar verwachting zal de module (werkboek en trainershandleiding) begin 2025 breed beschikbaar worden gesteld aan ggz-organisaties buiten het NIPA en andere geïnteresseerde partijen. Het werkboek en de trainershandleiding zullen in gedrukte vorm via de website te bestellen zijn. Om de module toegankelijk te houden, streven we ernaar de kosten van het werkboek en de handleiding zo laag mogelijk te houden.

Informatiebijeenkomsten

Om geïnteresseerden verder te informeren, worden online informatiebijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze sessies wordt de inhoud van de module besproken en toegelicht hoe deze tot stand is gekomen. Daarnaast is er ruimte voor vragen. De planning van de informatiebijeenkomsten wordt binnenkort bekendgemaakt. Meld je aan voor de NIPA-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top