Kenniscentrum Phrenos website

Programma NVP Werkconferentie 27 juni 2025: Gewoon Meedoen

Op vrijdag 27 juni 2025 organiseerde het Netwerk Vroege Psychose (NVP) zijn jaarlijkse netwerkconferentie. Het thema van deze dag was ‘Gewoon meedoen’. Lees het verslag

Programma

9.00 uur Registratie, Inloop met koffie en thee
9.30 uur Welkom en opening – door de dagvoorzitters: Nynke Boonstra (hoogleraar verpleegkunde in de ggz bij UMC Utrecht, lector Zorg & innovatie in de psychiatrie bij NHL Stenden Hogeschool en directeur / verpleegkundig specialist GGZ bij KieN) en Yvonne de Jong (klinisch psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker bij TOPGGz EDIT in Den Haag en coördinator psychosezorg Youz).
9.45 uur Slachtofferschap en sociale participatie; hoe staan nare ervaringen participatie in de weg, en wat kun je eraan doen als begeleider of behandelaar? – door Wendy Albers (senior onderzoeker Kwintes). In deze presentatie gaat Wendy Albers in op de relatie tussen nare ervaringen en maatschappelijke participatie. In haar onderzoek heeft zij de Victoria-interventie ontwikkeld en geëvalueerd, een gespreksmethodiek die professionals ondersteunt om deze thema’s bespreekbaar te maken en cliënten te helpen bij het vinden van een balans tussen risico nemen en veiligheid. Cliënten ervaarden door deze interventiee meer erkenning en steun in hun herstelproces. De resultaten onderstrepen het belang van maatwerk, aandacht voor sociale context en inzet van ervaringsdeskundigen in herstelgerichte zorg.
10.30 uur Beschermd thuis; tussen beschermd wonen en ambulante begeleiding – door Caroline van Genk (promovenda Tilburg Universiteit, beleidsadviseur Kwintes). Caroline heeft in 2024 haar promotieonderzoek afgesloten naar Beschermd Thuis. Beschermd Thuis is ontstaan uit het rapport van de commissie Dannenberg in 2015. Door meer flexibele begeleidingsvormen in de wijk zouden meer clienten uit kunnen stromen uit beschermde woonvormen en zelfstandig in de wijk kunnen wonen met intensieve, 24/7 begeleiding. In samenwerking met 3 BW/MO organisaties (Kwintes, Leviaan en HVO Querido) heeft zij onderzocht wat clienten die Beschermd Thuis begeleiding ontvangen nodig hebben om zelfstandig te kunnen (blijven) wonen en mee te kunnen doen aan de samenleving
11.15 uur PAUZE
11.30 uur Financiële problemen bij mensen met psychotische kwetsbaarheid; wat betekent dit voor de behandeling en begeleiding? – door Josephien Jansen (promovenda RUG). Sinds 2020 doet zij promotieonderzoek naar de financiële capaciteit en het financieel welzijn van mensen met psychotische kwetsbaarheid. Er is steeds meer aandacht voor de invloed van sociale factoren, waaronder iemands financiële situatie, op de mentale gezondheid. Andersom kan het hebben van een psychische kwetsbaarheid een negatieve impact hebben op je financiële situatie. Tijdens de NVP netwerkbijeenkomst gaat zij in op de vicieuze cirkel die hierdoor kan ontstaan en vertelt zij over haar onderzoek hierover bij mensen met psychose. Daarna gaat ze graag de discussie aan: welke rol heeft het thema financiën in de mentale gezondheidszorg – en welke zou het eigenlijk moeten hebben?
12.15 uur In gesprek; reflectie op en interactie n.a.v. het ochtendprogramma – door de dagvoorzitters
12.45 uur Lunch en ‘gewoon meedoen’
13.45 uur Begeleid leren voor jongeren met psychische problemen – door Jacomijn Hofstra (lector rehabilitatie Hanze Hogeschool) De laatste jaren wordt wereldwijd een toename gezien van psychische problemen bij jongeren. Veel jongeren met psychische problemen ervaren, ondanks behandeling, belemmeringen bij het (opnieuw) studeren. Dit kan leiden tot studievertraging of zelfs studie-uitval. Hoe kunnen deze jongeren begeleid worden bij het (opnieuw gaan) studeren? In deze lezing krijg je meer informatie over Begeleid Leren en over een aantal methodieken die zorg- en onderwijsprofessionals kunnen gebruiken in de begeleiding van jongeren.
14.30 uur PAUZE
14.45 uur Verbeteren van sociaal functioneren d.m.v. VR – Ivo Meins (promovendus RUG / UMCG). In zijn promotieonderzoek richt Ivo zich op sociaal functioneren bij psychose. In zijn presentatie geeft hij een toelichting op de ontwikkeling en de inzet van VR-SOAP: een virtual reality-interventie voor het verbeteren van functioneren van jongvolwassenen met psychose. Daarbij besteedt hij ook aandacht aan het idee dat problemen in sociaal functioneren veelal voorkomen uit meerdere onderliggende psychologische processen, en dus een brede aanpak vragen.
15.30 – 16.00 uur In gesprek; reflectie op en interactie n.a.v. middagprogramma, afsluiting van de dag – door de dagvoorzitters

 

Terug naar het verslag

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top