Op 1 september is het project ‘Omgaan met hoogcomplex onbegrepen gedrag’ officieel van start gegaan. De kick-off bijeenkomst vond plaats op 10 september jl. In dit project gaan we de kennis en ervaringen van betrokken ggz-instellingen in kaart brengen, een lerend netwerk opzetten en werkwijzen en producten landelijk verspreiden. Het project wordt gefinancierd door ZonMw.
Complexe situaties onder de loep
In het project staan de ervaringen van cliënten centraal. Wat als je al jarenlang ervaring hebt met zorg en elke keer weer op een andere plek terechtkomt: een crisisopname, een speciale woonvoorziening, forensische zorg, de langdurige zorg? Behandelingen worden telkens weer gestaakt en je voelt je steeds minder begrepen. Hulpverleners proberen van alles, maar weten ook niet goed wat werkt of lopen tegen wettelijke en financiële kaders aan. Hoe kunnen we omgaan met dit soort complexe situaties?
Samenwerkende organisaties
Kenniscentrum Phrenos en CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) zijn de trekkers van dit project. Zij doen dit samen met cliënten, naasten en betrokken organisaties: Blauwe Paard Netwerk, Lentis, Dimence, GGz Centraal, Mentrum, GGNet en Pro Persona.
Inspirerend
De kick-off was inspirerend. De aanwezigen bespraken de doelen, verwachtingen en plannen voor de komende periode. Er werden mooie ambities gedeeld, zoals:
“Meer ruimte en verbondenheid voor mensen die tot de doelgroep behoren om hun verhaal te doen, inclusief hun netwerk.”
“We moeten proberen het gedrag te begrijpen zodat de term onbegrepen gedrag verdwijnt.”
Lia van der Ham, onderzoeker bij Phrenos: “Dit project biedt kans om echt impact te maken en bij te dragen aan beter begrip van complexe situaties.”