In dit lerend netwerk onderzoeken we hoe we in de praktijk herstelondersteuning kunnen verbeteren door:
- meer ruimte te maken voor ervaringskennis
- de afstemming van professionele en wetenschappelijke kennis te bevorderen.
Om dit onderzoek te voeden, put het netwerk uit diverse kennis en kennisbronnen, waaronder de Generieke module Ervaringsdeskundigheid, het Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid, veranderkundige (organisatie) theorie en uiteraard de ervaringen van de deelnemers zelf.
Voor wie?
Dit netwerk is voor iedereen die binnen de organisatie werkt op de thema’s (familie)ervaringsdeskundigheid, herstelondersteuning, naasten en triadisch werken: (familie)ervaringsdeskundigen, andere professionals, beleidsmakers, managers, bestuurders werkzaam in de ggz, het sociaal domein en herstelinitiatieven. Het gaat om een verandering van de bestaande cultuur en dit vraagt samenwerking op alle lagen van organisaties en niet zelden om de afstemming tussen organisaties.
(Per 2025 is het Lerend netwerk Herstel in de Triade opgegaan in het Lerend netwerk Herstelondersteuning en Ervaringsdeskundigheid.)
Hoe?
In 2025 organiseren we drie bijeenkomsten:
1. Donderdag 10 april 9.30 tot 11.30 uur; online
2. Dinsdag 1 juli 14.30 tot 16.30 uur; live of online – later te bepalen
3. Dinsdag 4 november 9.30 tot 11.30 uur; live of online – later te bepalen
Tijdens de bijeenkomsten koppelen we leervragen en doelen van de deelnemers aan de aanbevelingen van de Generieke module ED en de kernwaarde vrije ruimte, kerntaken en kritische beroepssituaties van het Beroepscompetentieprofiel ED. Daarbij maken we ook gebruik van de handvatten die veranderkundige (organisatie) theorie biedt om herstelondersteuning verder in te bedden in de organisatie. Al naar gelang de thema’s en vragen die naar voren komen bieden we andere verdiepende teksten en kunnen we samen besluiten om van tijd tot tijd een deskundige uit te nodigen. De werkwijze kunnen we in gezamenlijk overleg bijstellen.
Zo onderzoeken we in het lerend netwerk samen welke concrete stappen bijdragen aan de verbreding en verdieping van ervaringskennis in de praktijk, en de afstemming met professionele en wetenschappelijke kennis.
Lotte Smeenk en Dienke Boertien zullen de bijeenkomsten begeleiden.
AANMELDEN
Wilt u deelnemen aan de netwerk? U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier.
U ontvangt voorafgaand aan de bijeenkomst een teamslink en de agenda.