X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Netwerkintake bij onbegrepen gedrag - Kenniscentrum PhrenosKenniscentrum Phrenos Netwerkintake bij onbegrepen gedrag - Kenniscentrum Phrenos

Kenniscentrum Phrenos website

Netwerkintake bij onbegrepen gedrag

De Netwerkintake is een methode om bij een hulpvraag van mensen met een psychische kwetsbaarheid een breed beeld te krijgen van de thema’s die er spelen en wie erbij betrokken zijn. In dit project wordt onderzocht hoe de Netwerkintake kan worden ingezet om tot betere zorg en ondersteuning voor ‘mensen met onbegrepen gedrag’ te komen.

Looptijd: september 2024 – augustus 2026
Financiering: ZonMw

Achtergrond

Mensen met onbegrepen gedrag vormen een heterogene groep bestaande uit mensen die te maken hebben met een combinatie van psychische, sociale en/of maatschappelijke problemen, die (tijdelijk) de grip op hun leven zijn verloren. Zij vallen vaak tussen wal en schip als het gaat om zorg en ondersteuning. Dit kan leiden tot overlast en zorgen over veiligheid, zowel voor de persoon met het gedrag als voor hun omgeving. Voor ondersteuning zijn deze mensen aangewezen op zorg vanuit onder meer het sociaal domein en de ggz. In de praktijk stuiten zij echter vaak op onvoldoende onderlinge afstemming tussen organisaties en/of een gebrek aan continuïteit in de ondersteuning. Ook wordt de eigen regie en het netwerk van naasten niet altijd goed aangesproken.

Netwerkzorg en netwerkintake

De afgelopen jaren is, vanuit samenwerking tussen de ggz en netwerkpartners, een transformatie naar netwerkzorg rond mentale gezondheid aan het ontstaan. Netwerkzorg beoogt optimale herstel-ondersteunende samenwerking tussen meerdere disciplines vanuit de (geestelijke) gezondheidszorg, de eerste lijn, en het sociaal domein. Daarbij heeft de persoon met complexe psychosociale problemen altijd de regie en wordt waar mogelijk actief samengewerkt met de naasten.

Faciliterend voor Netwerkzorg is de Netwerkintake. De Netwerkintake is een methode die ervaringsdeskundigen, naasten en partijen uit sociaal-, zorg- en veiligheidsdomein de handvatten biedt om op een gestructureerde manier het verhaal, de behoeften en persoonlijke doelen van een persoon met complexe psychosociale problemen centraal te stellen. Voor meer informatie over het project en de planning, zie de informatiefolder voor deelnemende teams: Informatiefolder Project Netwerkintake bij Onbegrepen gedrag (pdf).

De verwachting is dat een Netwerkintake zal helpen om vanuit het verhaal van mensen met complexe psychosociale problemen tot beter passende zorg en ondersteuning te komen.

Doel van het project

Het doel van het project is inzicht verkrijgen in hoeverre de Netwerkintake haalbaar en effectief is in de ondersteuning van mensen met complexe psychosociale problemen, bij wie soms sprake is (geweest) van ‘onbegrepen gedrag’, zowel in de ggz als in het sociaal domein. We willen de volgende vragen beantwoorden:

  • Werkt de Netwerkintake ook in de context van ‘onbegrepen gedrag’?
  • Is het toepassen van de Netwerkintake haalbaar en aanvaardbaar bij mensen met complexe psychosociale problemen, bij wie soms sprake is (geweest) van ‘onbegrepen gedrag’?
  • Hoe kan de methode Netwerkintake worden gebruikt om meer persoonsgerichte zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met complexe psychosociale problemen, bij wie soms sprake is van ‘onbegrepen gedrag’?
  • Hoe kan de Netwerkintake door domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden rondom onbegrepen gedrag worden gebruikt om meer grip te krijgen op de problematiek?
  • Hoe kan de Netwerkintake voor deze doelgroep landelijk worden opgeschaald en ingebed binnen de reguliere praktijk van ondersteuning en zorg in de ggz en het sociaal domein?

De uit het project verkregen inzichten zullen gebundeld worden in een toolkit, een aanvullende online training en een intervisietool voor het gebruik van de Netwerkintake in de context van onbegrepen gedrag.

Aanpak van het project

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met drie Kenniswerkplaatsen onbegrepen gedrag. Per kenniswerkplaats gaan twee tot drie teams aan de slag met de Netwerkintake bij mensen met complexe psychosociale problemen bij wie soms sprake is (geweest) van onbegrepen gedrag.

Hulpverleners die de Netwerkintake gaan uitvoeren worden voorafgaand getraind en nemen deel aan super- en intervisiebijeenkomsten. Daarnaast vindt uitwisseling plaats met Doorbraakteams Netwerkpsychiatrie (zie Netwerkzorg: doorbraakproject Netwerkpsychiatrie), die ervaring hebben met onder meer de Netwerkintake.

Gedurende een jaar wordt ervaring opgedaan met het uitvoeren van de Netwerkintake, waarbij hulpverleners elke maand een korte online survey invullen over de uitvoering van de Netwerkintake. Na dit jaar worden verdiepende interviews gevoerd met betrokken hulpverleners uit de teams. De ervaringen van de mensen met complexe psychosociale problemen die een Netwerkintake hebben doorlopen, en hun naasten, worden in kaart gebracht met behulp van focusgroepen.

UMC Utrecht maakte eerder een folder over de Netwerkintake (pdf) die ook deel uitmaakt van een e-learning.

Betrokkenen

De uitvoering van het onderzoek vindt plaats in samenwerking met drie Kenniswerkplaatsen Onbegrepen Gedrag: Regio-Utrecht, Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland.

Daniëlle van Duin en Anne Willems van Phrenos zijn verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van het project. Floortjes Scheepers is betrokken als expert in de Netwerkintake en denkt mee over de invulling en uitvoering. Vanuit Antes en Reinier van Arkel denken een ervaringsdeskundige en familie-ervaringsdeskundige mee met de opzet en uitvoering van het project. Drie Doorbraakteams uit het Doorbraakproject Netwerkpsychiatrie hebben een rol als ambassadeur en delen van hun (ervarings)kennis over de Netwerkintake. Dat zijn teams vanuit: GGz WNB, Leviaan & Parnassie Groep, en UMC Utrecht.

Back To Top