Skip to: IPS werkt! Handboek werken en leren met Individuele Plaatsing en Steun

Kenniscentrum Phrenos website

IPS werkt! Handboek werken en leren met Individuele Plaatsing en Steun

Omslag IPS werkt! Handboek werken en leren met Individuele Plaatsing en Steun

Titel
IPS werkt! Handboek werken en leren met Individuele Plaatsing en Steun

Jaar van uitgave
2017

Redactie
Jaap van Weeghel en Harry Michon

Uitgever
Coutinho

ISBN
9789046905937 (boek+toegang website)
9789046966884 (e-book)

Werkgevers zullen de komende jaren meer ruimte maken voor mensen met een arbeidsbeperking, waaronder mensen met een psychische aandoening. De uitgave IPS werkt! is een breed inzetbaar handboek voor iedereen die betrokken is bij het begeleiden van mensen met een psychische aandoening naar (of behoud van) werk of opleiding.

IPS (Individuele Plaatsing en Steun) is een bewezen succesvolle methodiek om mensen met een psychische aandoening aan een betaalde baan te helpen en ervoor te zorgen dat zij duurzaam aan het werk blijven. In Nederland wordt de methodiek voor arbeidsre-integratie en arbeidsrehabilitatie al jaren met goede resultaten ingezet en sinds kort ook bij begeleiding naar studie of opleiding. Iedereen met een ernstige psychische aandoening die in behandeling is bij een ggz-(behandel)team en de wens tot werken heeft, komt in aanmerking voor een IPS-traject.

IPS werkt! combineert op toegankelijke wijze de grondige beschrijving en onderbouwing van de methodiek, met praktische hoofdstukken over de toepassing van IPS in de Nederlandse praktijk. Testimonials uit de praktijk beschrijven hoe betrokkenen IPS zien vanuit hun rol als cliënt, naaste, werkgever, trajectbegeleider of medewerker bij een gemeente of het UWV.

Voor wie?

IPS werkt! is bedoeld voor werkers in de arbeidsrehabilitatie en arbeidsre-integratie, hulpverleners van F-ACT- en VIP-teams en (woon-)begeleiders van RIBW-en. Het boek is ook interessant voor medewerkers van sociale wijkteams, gemeentelijke diensten Werk en Inkomen en UWV, bedrijfsartsen, verzekeringsgeneeskundigen en HR(M)-medewerkers.

Deze uitgave kan ook gebruikt worden bij de sociale studies, zorgopleidingen en de opleiding HRM op hbo-niveau.

Auteurs

De redacteuren (tevens auteurs) Jaap van Weeghel en Harry Michon zijn vanaf de introductie van IPS nauw betrokken bij het onderzoek naar en de implementatie van IPS in Nederland.
Prof. dr.Jaap van Weeghel is wetenschappelijk directeur van Kenniscentrum Phrenos, hoofd onderzoek en zorgontwikkeling bij GGZ Dijk en Duin (Parnassia Groep) en bijzonder hoogleraar Rehabilitatie en maatschappelijke participatie van mensen met ernstige psychische aandoeningen aan Tilburg University.
Dr. Harry Michon is senior wetenschappelijk medewerker bij het programma Re-integratie van het Trimbos-instituut. Hij doet onderzoek naar en adviseert over de participatie en arbeidsrehabilitatie van mensen met een kwetsbare maatschappelijke positie

Verschillende andere experts en betrokkenen bij IPS in de praktijk hebben hoofdstukken in het boek geschreven.

IPS werkt! is tot stand gekomen op initiatief van en mogelijk gemaakt door Kenniscentrum Phrenos.

Bestellen

Uitgeverij Coutinho

Back To Top