Skip to: De Psychiatrische Rehabilitatiebenadering (PR) van Boston blijkt op primaire uitkomstmaten effectief in Nederland

Kenniscentrum Phrenos website

De Psychiatrische Rehabilitatiebenadering (PR) van Boston blijkt op primaire uitkomstmaten effectief in Nederland

De PR voor personen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) zoals die door o.a. Anthony in Boston is ontwikkeld, richt zich vooral op het leren realiseren van de door de patiënten zelf geformuleerde rehabilitatiedoelen. In deze Nederlandse RCT werden patiënten at randomtoegewezen aan een PR-interventie (N=80) of een gewoon rehabilitatietraject (N=76). De uitkomsten werden na 1 én na 2 jaar gemeten. De primaire uitkomstmaat was het bereiken van een persoonlijk rehabilitatiedoel in één van de rehabilitatiegebieden (werk of studie; sociale contacten; leefsituatie). De secundaire uitkomstmaten waren: sociaal functioneren zoals gemeten met de Social Functioning Scale; zorgwensen zoals gemeten met de Camberwell Assessment of Need Short Appraisal Schedule; kwaliteit van leven (WHOQOL-BREF). Verder werden nog afgenomen: de Personal Empowerment Scale, de BPRS (door de psychiater), de Client Socio-demographic and Sevice Receipt Inventory en de PR Beliefs, Goals and Practices scale. Het blijkt dat de PR-groep substantieel vaker zijn rehabilitatiedoel bereikt: het gewogen risicoverschil bedraagt 21%, het NNT=5. De PR-benadering blijkt ook effectiever op het domein van sociale participatie: 21% van de interventiegroep nam vaker aan het sociale verkeer deel tegenover geen enkele stijging bij de controlegroep. Op de andere secundaire uitkomstmaten werden geen verschillen tussen de beide groepen gemeten.
Swildens W, Van Busschbach JT, Michon H, Kroon H, Koeter M, Wiersma D & Van Os J (2011).Effectively Working on Rehabilitation Goals: 24-Month Outcome of a Randomized Controlled Trial of the Boston Psychiatric Rehabilitation Approach. Canadian Journal of Psychiatry 56 (12), 751–760.

Back To Top