Skip to: ISPS Studiedag: Van generatie op generatie – Spoken uit het verleden

Kenniscentrum Phrenos website

ISPS Studiedag: Van generatie op generatie – Spoken uit het verleden

Gekweld worden door stemmen of indringende beelden. Wat als deze verschijnselen fragmenten blijken te zijn van geleefde ervaringen waarover in generaties niet gesproken wordt? Op de studiedag van dinsdag 18 juni te Apeldoorn legt ISPS, die de psychologische en sociale benaderingen van psychose centraal stelt, de focus op transgenerationeel trauma.

We gaan op zoek hoe spoken uit het verleden opduiken in psychoses. Woordeloos en gedekt door duisternis kan een spookbeeld van generatie op generatie blijven hangen. Zodra de oorsprong van zulke spoken in iemands familiegeschiedenis teruggevonden is, verdwijnt het duistere en het woordeloze. Het inzicht kan ons helpen de spoken beter te verstaan en ze een plek te geven opdat ze rust vinden.

Oorlogstrauma’s in psychose, Een dag met muziek, kunst en workshops

Sprekers zijn wetenschappers, zorgverleners, schrijvers en kunstenaars. Niet alleen oorlogstrauma’s en andere trauma’s staan centraal, maar ook andere onzegbare geheimen in familiegeschiedenissen. De dag is gevuld met lezingen en workshops en gericht op zorgverleners, familieleden en mensen met geleefde ervaring. Accreditatie is aangevraagd en reeds verleend door het

 Koen Bolhuis start als eerste keynote spreker met het neerzetten van een wetenschappelijk kader voor zulke ervaringen. Niet alvorens we echter stilstaan bij de geschiedenis van de studiedaglocatie zèlf. Spoken van de vroegere Joods Psychiatrische instelling ‘Het Apeldoornse Bos’  vergezellen ons namelijk in het Vierhuis. De invloed van de Tweede Wereldoorlog komt uitvoerig aan bod. De locatiegastvrouw Bea Drost trapt de studiedag af. Na Koen Bolhuis spreekt Patricia Dashorst over haar promotieonderzoek naar ‘intrusies’ -een meer wetenschappelijke benaming voor ‘spoken’-, gevolgd door Christophe Busch die intergenerationele trauma’s binnen collectief geweld benadert.

Na de lunch komen deelnemers in contact met diverse werkvormen. We worden meegenomen door de helende muziek van gitariste Beatrice Van der Linden. Niet alleen hoe we luisteren, maar ook hoe we kijken is van belang. Psychiater, schrijver en kunstenaar Erik Thys toont hoe een afstandelijke blik destijds bijgedragen heeft aan psychogenocide. Onderzoek daarnaast uw eigen blik bij de uitgestalde kunst. In de namiddag kunnen deelnemers workshops kiezen. Bijvoorbeeld één over trauma sensitief begeleiden volgens het model van Franz Ruppert. Of één over het belang van familiebeleid, gecombineerd met een meeslepende verkenning over de rol van transgenerationele angst. Of men kiest een lezing over de creatieve en destructieve invloed van gezinsgeheimen, in beeld gebracht vanuit de psychoanalyse.

De uitgebreide beschrijving van het programma vind je hier: https://www.isps-netwerk-nederland-vlaanderen.nl/agenda/van-generatie-op-generatie-spoken-uit-het-verleden/

Kruisbestuiving

Het is een uitstekende gelegenheid om te netwerken en je bij te scholen op dit actuele en relevante kennisgebied. Zowel professionals uit veel verschillende disciplines kunnen op deze dag terecht, als ook familieleden en mensen met geleefde ervaring. Zeker ook voor de laatste doelgroep is er een speciale ruimte om je terug te trekken als je je overweldigd voelt.

Deelname: Je kunt online of fysiek deelnemen. Voor meer informatie neem contact op met Margreet de Pater, 0626921455 of 015 2122094, aagje13.mdep@gmail.com

Dinsdag, 18 juni 2024


09:00 - 17:00

Klik hier voor meer informatie

Back To Top