Kenniscentrum Phrenos website

E-learning ‘Stemmen horen begrijpelijk maken’ is beschikbaar

Stichting Weerklank en de Stemmenpoli in Alkmaar hebben in samenwerking met GGZ Ecademy en inBrain (de bouwer van de module) de e-learningmodule ‘Stemmen horen begrijpelijk maken’ ontwikkeld. Vanaf februari 2024 is deze e-learning voor iedereen kosteloos beschikbaar.

Stemmen horen

Stemmen horen komt bij 10% van de bevolking voor. De meeste stemmenhoorders hebben geen last van hun stemmen of hebben er zelfs baat bij. In de ggz zie je echter dat het merendeel van de stemmenhoorders hieronder gebukt gaat. Ze blijven bijvoorbeeld bang voor hun stemmen, voelen zich gedwongen uit te voeren wat de stemmen hen opdragen of raken er op z’n minst verward door. Dat kan anders.

Een van de doelen van Stichting Weerklank is dat zij bijdraagt aan het verbeteren van hulpverlening. Dit door hulpverleners kennis te laten maken met de Maastrichtse benadering, een herstelgerichte benadering rondom het horen van stemmen. Wij willen immers niets liever dat stemmenhoorders leren omgaan met hun stemmen en dat zij leren niet meer bang te zijn voor de stemmen. Dankzij subsidie van ZonMw hebben wij in het afgelopen jaar hiervoor een e-learning kunnen ontwikkelen.

In tweetallen

De opzet van deze e-learning is dat je deze alleen of in tweetallen kan doen. Een stemmenhoorder kan de opdrachten uitvoeren in een behandelsetting, samen met een behandelaar of in een herstelacademie samen met een ervaringsdeskundige. Maar ook kan een stemmenhoorder samen met een partner aan de e-learning deelnemen. Zo wordt het horen van stemmen binnen een relatie makkelijker bespreekbaar gemaakt.

Decennialang hebben stemmenhoorders, naasten en hulpverleners geleerd deze stemmen structureel te negeren of deze te dempen met psychofarmaca. Uiteindelijk heeft dit bij velen geleid tot het chronisch worden van het ziektebeeld. De doorsnee hulpverlener heeft anno 2024 nog steeds een handelingsverlegenheid als het op stemmen horen aankomt.

Naar de e-learning Stemmen horen begrijpelijk maken 

Back To Top