Kenniscentrum Phrenos website

Autisme en seksualiteit – een onderbelicht thema

Seksualiteit hoort bij het leven. Daarom vind je op autisme.nl/seksualiteit en participate-autisme.be/autisme-seksualiteit nu uitgebreide informatie over dit onderwerp. Je kunt lezen over thema’s zoals: autismekenmerken en seksualiteit – seks hebben – daten, verliefdheid en relaties – seksuele geaardheid en genderdiversiteit – seksuele levensloop – wensen en grenzen  –  5 veelgestelde vragen.

De informatie is in een Nederlands-Vlaamse samenwerking ontwikkeld op basis van ervaringen van autistische mensen en professionals, en inzichten uit onderzoek. Een goede bron om cliënten naar te verwijzen en te gebruiken in je begeleiding als professional.

Behoefte aan informatie over autisme en seksualiteit

Jongeren en volwassenen met autisme vragen om goede, duidelijke informatie over seksualiteit. Ook voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking is hier behoefte aan. De webpagina’s bevatten informatie over seksualiteit en autisme in alle levensfases, van jong tot oud. Sommige thema’s zijn al belangrijk voor kinderen en hun ouders, andere pas voor jongeren of (jong)volwassenen. Voor algemene informatie over seksualiteit, verwijzen we door naar goede andere websites.

Handvatten voor professionals voor het bespreken van seksualiteit

Het bespreken van seksualiteit is voor zowel professionals als cliënten nog vaak moeilijk. Tegelijkertijd hebben cliënten wel vragen over seksualiteit in relatie tot hun autisme. Soms zijn vragen algemeen van aard, zoals “Is het normaal wat ik ervaar of komt het door mijn autisme?”. Andere mensen worstelen in hun seksualiteit bijvoorbeeld met prikkelgevoeligheid, informatieverwerking of sociale interactie.

De webpagina’s bieden een praktisch en duidelijk handvat om hierover in gesprek te gaan. Er is een grote hoeveelheid ervaringen opgenomen van mensen met autisme, partners, ouders en professionals. Autistische mensen kunnen zich herkennen in bepaalde ervaringen, of juist niet. Beiden kan een goed startpunt zijn voor gesprek. Of wellicht vinden cliënten hun eigen antwoorden in de teksten en bronnen waarnaar verwezen wordt.

Aanvullingen

De webteksten zijn met grote zorgvuldigheid ontwikkeld en extern gereviewd. Toch kunnen we nog belangrijke ervaringen en inzichten missen. Aanvullingen en opmerkingen zijn dan ook van harte welkom. Op veel webpagina’s staat hiervoor een link naar het online reactieformulier.

Initiatiefnemers

Dit initiatief kwam tot stand in een Nederlands-Vlaamse samenwerking onder leiding van de Informatietafel Autisme (@Informatietafels) en met de volgende partijen: @Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), @Participate-autisme, @VVA, @Vanuit Autisme Bekeken (VAB), @Personen uit het Autisme Spectrum (PAS), @Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA), @wegwijzer-autisme.nl, @KU Leuven, @GGzE, @Tilburg University, @Tranzo.

De informatie wordt ondersteund door: @Rutgers en @NVVS.

Het initiatief is mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit het @Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, @Aditi vzw en @Fonds ICT community for ASD en @DepartementZorg.

 

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top