Skip to: 19 sept: NIPA-lunchwebinar over autisme en persoonlijkheidsproblematiek

Kenniscentrum Phrenos website

19 sept: NIPA-lunchwebinar over autisme en persoonlijkheidsproblematiek

Op maandag 19 september organiseert het NIPA een inhoudelijk stevig en inspirerend lunchwebinar over autisme en persoonlijkheidsproblematiek. Het webinar vindt plaats tijdens lunchtijd, van 12.30 tot 13.15 uur.

Spreker Richard Vuijk

Spreker is Richard Vuijk is klinisch psycholoog, werkzaam bij Sarr Autisme Rotterdam, onderdeel van Parnassia Groep. Hij is als docent, cursusleider en supervisor verbonden aan verschillende RINO’s en de Parnassia Academie en is eigenaar van AutismeSpectrumNederland. Vuijk promoveerde recent op onderzoek naar psychodiagnostiek, persoonlijkheid en psychotherapie bij volwassenen met autismespectrumstoornis.

Autisme en persoonlijkheidsproblematiek

Voor zijn promotieonderzoek analyseerde Vuijk de rol van persoonlijkheid(stoornissen) bij volwassenen met autisme en de effectiviteit van therapie.

Uit zijn onderzoek blijkt dat autisme bij volwassenen vaak gepaard gaat met persoonlijkheidsproblematiek. Hulpverleners dienen daar rekening mee te houden, zowel in psychodiagnostisch onderzoek, psychotherapie als in interactie met de cliënt. Ook onderzocht Vuijk de werkzaamheid van schematherapie. Met als conclusie dat schematherapie inderdaad een effectieve behandeling is voor volwassenen met zowel autisme als een persoonlijkheidsstoornis.

Tijdens dit NIPA-lunchwebinar neemt Richard Vuijk de deelnemers mee in de volgende onderwerpen:

  • Hoe kan de persoonlijkheid van mensen met autisme zijn opgebouwd?
  • Hoe maak je onderscheid tussen autisme en DSM-persoonlijkheidspathologie/-stoornissen?
  • Hoe kun je persoonlijkheidsproblematiek bij mensen met autisme met schematherapie behandelen?
  • Hoe breng je een constructieve therapeutische relatie tot stand met mensen met autisme en comorbide persoonlijkheidsproblematiek?

Vanuit een actueel theoretisch en praktijk-kritisch casuïstisch perspectief en aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en praktijkvoorbeelden gaat hij op interactieve wijze in op deze onderwerpen.

Voor wie?

Het webinar is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde (ervaringsdeskundige) medewerkers werkzaam bij een van de vijf NIPA-leden (Altrecht, GGZ-NHN, GGZ Rivierduinen, Lister en de Parnassia Groep). Ook medewerkers die niet (veel) met mensen met autisme werken, zijn van harte welkom.

Meld je aan!

Het webinar is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde (ervaringsdeskundige) medewerkers werkzaam bij een van de vijf NIPA-leden (Altrecht, GGZ-NHN, GGZ Rivierduinen, Lister en de Parnassia Groep).

Geen NIPA-lid maar wel interesse? Dan kun je deelnemen voor € 10, eenvoudig via een Tikkie te voldoen.

Om je aan te melden, stuur een mail: naar nipa@kcphrenos.nl en vermeld daarin je naam, je functie, de organisatie waar je voor werkt en het e-mailadres waarop je t.z.t. de link naar het webinar wilt ontvangen.

Back To Top