Kenniscentrum Phrenos website

Phrenos werkconferentie – tweede deelsessieronde

8. Leven op de rand van God – Peet Langen (GGZ inGeest)

Presentatie: Tijdens de sessie gaan we het hebben over suïcide. Hoe divers er naar dit onderwerp kan worden gekeken. Wat is de diversiteit aan betekenisgeven en ervaringen rondom suïcide en wanneer is er sprake van een “gevarenzone”?  Wat is het leven eigenlijk? Wie bepaalt de waarde ervan? En hoe verhouden de (maatschappelijke) structuren zich tot de individuele vrijheid van de mens? Middels muziek (live), stellingen en dialoog, wordt het onderwerp breed benaderd.

9. Diversiteit, inclusie en het Cultural Formulation Interview (CFI) – Simon Groen (De Evenaar, GGZ Drenthe)
Workshop: Diversiteit omarmen en inclusie realiseren vraagt om een goede afstemming tussen patiënt en behandelaar, omdat overeenstemming tussen hun beider perspectieven kansen op succes in de behandeling vergroot. Daarom is het voor behandelaren het belangrijk om ook het perspectief van de patiënt op haar of zijn klachten en de context goed te kennen. Het Cultural Formulation Interview (CFI) uit de DSM-5 biedt bij uitstek kansen om het patiëntenperspectief goed in kaart te brengen en tegelijk rekening te houden met diversiteit, zoals cultuur, gender, etniciteit, religie en geaardheid. In deze workshop krijgen deelnemers uitleg over het doel en praktische afname van het CFI waarbij gebruik wordt gemaakt van video’s en interactieve werkvormen.

10. Samenspel zonder stoelendansMinie de Vries (verpleegkundige) en Pieter Duiverman (sociaal verpleegkundige)
Presentatie / dialoog:
Mensen met een kwetsbaarheid of beperking falen niet uit onwil, maar door de afhankelijkheid van systemen en anderen. We willen een aanzet geven tot reflectie over belang van samenwerking en het respecteren van ieders taak en verantwoordelijkheid. De focus ligt niet alleen op samenwerking tussen de verschillende partijen, maar ook op het begrijpen van menselijke kwetsbaarheid in deze situatie. Deze doelgroep is afhankelijk van de gemeente, de woningcorporatie, politie en haar zorgverleners om de droom niet in een groep wonen maar zelfstandig wonen werkelijkheid te maken, maar de samenwerking tussen al deze partijen schiet vaak tekort, sterker nog veelal weet men niet eens van elkaars bestaan.

11. Samenwerken met Naasten in de GGZ – Een inclusieve aanpak – Barbeth Loman (Dimence Groep)
Dialoog: Een systemische blik in de GGZ betekent dat we niet alleen naar de cliënt kijken, maar ook naar zijn of haar sociale netwerk. Naasten – familie, vrienden, en andere betrokkenen – spelen een cruciale rol in herstel en behandeling. Toch worden zij niet altijd vanzelfsprekend betrokken bij de zorg. In deze sessie verkennen we hoe een systemische aanpak bijdraagt aan betere behandeluitkomsten en hoe samenwerking met naasten inclusiever en effectiever kan worden vormgegeven.

12. Een blinde vlek in de ggz – Marlieke de Jonge (Lentis) en Lia van der Ham (Kenniscentrum Phrenos)
Workshop: In de ggz komt de ongelukkige combinatie van ernstige psychiatrische problematiek en een visuele beperking, vrijwel niet in beeld. Dat heeft praktische gevolgen: in de communicatie kan van alles mis gaan, behandelingen sluiten niet aan of sluiten uit, vragenlijsten en online-programma’s zijn niet toegankelijk. Ook inhoudelijk ontbreekt de kennis en deskundigheid over zo’n dubbele handicap. Een visuele beperking kan psychische kwetsbaarheid versterken en het extra lastig maken om ermee te leren omgaan. In deze workshop willen we deelnemers bewust maken van de combinatie aan de hand van verhalen, feiten en vragen. Ook delen we bruikbare tips en hulpbronnen.

13. Cultuursensitief werken in de OGGZ – Esra Elmis en Renske Peters Rit (Lister)
Dialoog: Hoe ga je cultuursensitief te werk in de ondersteuning van de OGGZ-doelgroep? In deze deelsessie gaan we met elkaar in gesprek over thema’s als discriminatie, racisme en het werken met diversiteit binnen de zorgpraktijk. Wat kom je tegen op de werkvloer? Wat helpt, en waar schuurt het? Een interactieve uitwisseling waarin ruimte is voor ervaringen, vragen en reflectie.

Terug naar het programma van de werkconferentie

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top