Skip to: Het Nationale Psychose Congres 28 september 2023

Kenniscentrum Phrenos website

Het Nationale Psychose Congres 28 september 2023

Psychose, samenleving en jij

De samenleving vindt mensen met psychose soms maar ingewikkeld. Het idee van ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ is diep verankerd. Wie daarvan afwijkt, wordt vaak gezien als niet goed te begrijpen, veroorzaker van overlast, anders en soms ronduit gevaarlijk. Mensen met een psychotische stoornis  mogen erbij horen als ze  ‘gewoon normaal’ doen, anders moeten ze behandeld worden, desnoods verplicht. De ggz probeert mensen met psychose zo goed mogelijk te helpen, maar is ook deel van de samenleving en weerspiegelt wat daar speelt.

Op het Psychosecongres 2023 bespreken we verhoudingen tussen psychose, samenleving en onszelf. We willen meer zicht krijgen op hoe de samenleving denkt over psychose, en welke gevolgen dat heeft voor beeldvorming, wetten en regels, voor de hulpverlening, en dus voor het leven van mensen met psychose. We gaan het hebben over ‘verwarde’ personen, films, de Wet verplichte ggz en over jou. Of je nu hulpverlener bent, politieagent, ambtenaar, wijkteam medewerker, burger, naaste of iemand die zelf psychose heeft meegemaakt: na dit congres kijk je met andere ogen naar psychose.

Masterclass

Op 27 september wordt van 17.30 uur tot 22.00 uur, voorafgaand aan Het Nationale Psychose Congres, de Masterclass van het Netwerk Vroege Psychose georganiseerd.

Accreditatie

Er wordt accreditatie aangevraagd bij het NVvP, FGzPt, Kwaliteitsregister V&VN en VSR.

Locatie

Congrescentrum De Eenhoorn
Barchman Wuytierslaan 2
3818 LH Amersfoort

Organisatie

Het Nationale Psychose Congres wordt georganiseerd door Kenniscentrum Phrenos in samenwerking met het Netwerk Vroege Psychose (NVP), UMCG en Amsterdam UMC.

Programma Congresdag 28/9

09.00 uur  Ontvangst deelnemers

10.00 uur  Welkom en inleiding  –    Door dagvoorzitters prof. dr. Marieke Pijnenborg, Hoogleraar, vakgroep klinische en ontwikkelingsneuropsychologie Rijksuniversiteit Groningen en prof. dr. Wim Veling, psychiater en hoofd behandelzaken bij afdeling Psychosen, hoogleraar Psychiatrie bij RUG/UMCG en oprichter van het Netwerk Vroege Psychose.

10.10 uur  (Keynote) presentatie  – Tweegesprek Bauke Koekkoek & Wim Veling

10.45 uur  Flitspresentaties  wetenschappelijk onderzoek

11.30 uur  Pauze

12.00 uur “Wie begrijpt wie niet?” – Joke van der Meulen (familie-ervaringsdeskundig adviseur (F)GGZ, VZ en sociaal domein)
Joke van der Meulen zal zich in haar lezing focussen op de complexiteit en het onbegrip waar je ook als naaste tegen aanloopt. Met dilemma’s als ingrijpen of autonomie geven, empathisch zijn of boos worden, moeder zijn of hulpverlener.

12.30 uur  Lunch  met bezoek posters in Foyer

 13.30 uur  Intermezzo

 14.00 uur  Is iemand met een psychose een 2derangsburger? – Interview met Philippe Delespaul door dagvoorzitter Marieke Pijnenborg. Prof.dr. Philippe Delespaul is hoogleraar Innovatie in de geestelijke gezondheidszorg Universiteit Maastricht (vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie) en psycholoog, Mondriaan, Heerlen.
Lees de samenvatting

14.30 uur Psychotisch, zo gek nog niet… – Dr. Harold J.G.M. van Megen, Stichting psychiatrie en film.
Lees de samenvatting

15.00 uur  Pauze

15.30 uur Psychose in de samenleving: een plek voor iedereen? – Dr. Mariken de Koning, Psychiater Mentrum Herstelondersteunende Vervolgklinieken (HOV), Plaatsvervangend A-opleider, Senior onderzoeker afdeling Onderzoek Arkin
Lees de samenvatting

16.00 uur  De wettelijke mogelijkheden en onmogelijkheden in geval van een psychose – mr. dr. Rob Keurentjes, rechter-plaatsvervanger, Rechtbank Gelderland
In deze inleiding zullen de mogelijkheden die de Wet verplichte zorg biedt in geval van een psychose worden bezien vanuit een specifiek juridische invalshoek. Wat kan er allemaal wanneer de betrokkene geen zorg wil maar ook: wat kan er op vrijwillige basis nadat er een maatregel is afgegeven die verplichte zorg mogelijk maakt. Waar ligt de grens tussen vrijwillige, assertieve en verplichte zorg?

16.30 uur  Uitreiking Posterprijs – korte presentatie door winnaar

16.45 uur  Intermezzo/Optreden / Afsluiting

17.00 uur Hapje/drankje

Meer informatie

Neem voor meer informatie over Het Nationale Psychosecongres 2023 contact op met:

Secretariaat Phrenos
tel: 030 – 2931626
info@kcphrenos.nl

Inschrijving en tarieven

Inschrijving kan uitsluitend via het inschrijfformulier. Dit is één formulier waarin u zich zowel voor de Masterclass als voor Het Nationale Psychosecongres kunt aanmelden.
Komt u met meer personen? Iedere zesde persoon neemt gratis deel. Schrijft u zich in via dit inschrijfformulier voor groepskorting.

Tarieven

Masterclass NVP woensdag 27 september
Mensen die werkzaam zijn bij een aan Phrenos deelnemende organisatie of lid zijn van NVP: € 225,00
Mensen met een minimum inkomen: € 75,00
Overigen € 265,00

Donderdag Het Nationale Psychose Congres
Mensen die werkzaam zijn bij een aan Phrenos deelnemende organisatie of lid zijn van NVP: € 280,00
Mensen met een minimum inkomen: € 75,00
Overigen: € 330,00

Speciaal tarief psychiaters – inclusief 2 cliënten/naasten (alleen voor de congresdag): € 495,00

Pass-partout (masterclass én congresdag)
Pass-partout (tweedaags) voor mensen die werkzaam zijn bij een aan Phrenos deelnemende organisatie of lid zijn van NVP € 425,00
Pass-partout (tweedaags) overigen € 525,00

Speciaal tarief psychiaters – masterclass én congresdag inclusief 2 cliënten/naasten  € 625,00

Groepskorting

Elk zesde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via dit formulier. Dit betekent dat de laagste deelname fee niet in rekening wordt gebracht.

Speciale Actie Psychiaters

Om de deelname van patiënten en familieleden te stimuleren roept de organisatie psychiaters weer op om de hogere fee van € 495,- (eendaags) of € 625,- (tweedaags) euro te betalen. ‘Van dat extra geld kunnen twee patiënten of naasten deelnemen’, zegt Wim Veling, een van de dagvoorzitters. ‘Veel psychiaters vinden dat een goed idee en ze kunnen dat ook makkelijk betalen uit hun bijscholingsbudget.’

• Speciaal tarief psychiaters – incl. 2 gasten/naasten donderdag à € 495,00
• Speciaal tarief psychiaters – incl. 2 gasten/naasten, woensdag en donderdag à € 625,00

Hotelovernachting

Voor mensen die zowel de masterclass op woensdagavond als de congresdag willen bijwonen kan het gemakkelijk zijn om in Amersfoort te blijven overnachten. Hiervoor hebben we een beperkt aantal hotelkamers gereserveerd à €150,-
U kunt in het inschrijfformulier aangeven of u hiervan gebruik wilt maken.

Informatiemarkt en posters

In de foyer is er een informatiemarkt en zijn er posterpresentaties. Lees hier hoe je een postervoorstel kunt indienen.

Akwa GGZ is aanwezig met een informatiestand. Meer informatie

 

 

Back To Top