Skip to: 6 feb: NIPA-lunchwebinar over autisme en executieve functies

Kenniscentrum Phrenos website

6 feb: NIPA-lunchwebinar over autisme en executieve functies

Op maandag 6 februari organiseert het NIPA een lunchwebinar over autisme en executieve functies. Het webinar vindt plaats tijdens lunchtijd, van 12.30 tot 13.15 uur.

Autisme en executieve functies

Het gebruik maken van executieve functies kan voor mensen met autisme uitdagend zijn. Executieve functies zijn mentale processen die essentieel zijn voor zelfregulatie: het reguleren van gedachten, gevoelens en gedrag.

Veel mensen met autisme hebben moeite met één of meerdere executieve functies, wat zich verschillend kan uiten. Het kan gaan om moeite met het maken van een planning, het uitvoeren daarvan of aspecten van emotieregulatie. In andere executieve functies kunnen juist krachten liggen, zoals goed vooruit kunnen denken of juist goed tot uitvoering komen. Het is daarom zinvol om goed in beeld te brengen waar kansen en valkuilen liggen op het gebied van zelfregulatie.

ZEEF-methodiek

Een manier om dit te doen is met behulp van de ZEEF-methodiek: een gesprekshulp waarmee cliënten samen met een facilitator meer kunnen leren over hun eigen zelfregulatie. De methodiek biedt vanuit een brede theorie over zelfregulatie een kader voor het gesprek. Met behulp van diverse materialen (blokken, kaartjes en touwtjes) kunnen niveaus van functioneren en verbanden visueel weergegeven worden.

Sprekers

In dit lunchwebinar vertellen Quirijn Spijker (ervaringswerker bij GGZ Rivierduinen en docent aan de Hogeschool Leiden) en Juul Koene (onderzoeker bij de Hogeschool Leiden) meer over deze methodiek, zelfregulatie bij volwassenen met autisme en geven zij praktische handvatten.

Kijk ook alvast dit filmpje over de ZEEF-methodiek om meer te weten te komen over het thema van dit lunchwebinar.

Voor wie?

Het webinar is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde (ervaringsdeskundige) medewerkers werkzaam bij een van de vijf NIPA-leden (Altrecht, GGZ-NHN, GGZ Rivierduinen, Lister en de Parnassia Groep). Ook medewerkers die niet (veel) met mensen met autisme werken, zijn van harte welkom.

Geen NIPA-lid maar wel interesse? Dan kun je deelnemen voor € 10, eenvoudig via een Tikkie te voldoen.

Aanmelden

Je meld je eenvoudig aan via het aanmeldformulier.

Back To Top