Skip to: Licht verstandelijke beperking en ernstige psychische poblemen

Kenniscentrum Phrenos website

Licht verstandelijke beperking en ernstige psychische poblemen

In dit themanetwerk zetten wij ons in om bij de zorg voor mensen met ernstige psychische problemen meer aandacht te besteden aan het diagnosticeren van een licht verstandelijke beperking.  Binnen deze groep zijn er aanwijzingen dat er bij vier van de tien cliënten sprake is van een licht verstandelijke beperking. Bij twee van de drie was dit niet bekend, daarom is de zorg vaak onvoldoende afgestemd op de vraag en mogelijkheden van de cliënt.

Boegbeeld

Jeanet Nieuwenhuis is boegbeeld van het themanetwerk. Zij is tevens onderzoeker en psychiater bij VGGNet en lid van de raad van advies voor de GGZ bij het Landelijk Kenniscentrum LVB.

Jeanet Nieuwenhuis: ‘Vanuit mijn dagelijkse werk weet ik hoe belangrijk het is dat een verstandelijke beperking binnen de GGZ snel gezien wordt. Voordat patiënten bij VGGNet aangemeld worden hebben ze vaak al jaren langdurige behandelingen gehad zonder resultaat of erger, hebben zij slechte ervaringen opgedaan en zijn soms zelfs getraumatiseerd door gedwongen opname, separaties of onjuiste behandeling. Met mijn promotieonderzoek wil ik aandacht vragen voor deze grote groep binnen de GGZ met als missie LVB/Zwakbegaafdheid vroeg te herkennen en te erkennen.’

Bekijk de vlog van Jeanet Nieuwenhuis

Back To Top